Shiatsu

Mitä on shiatsu?

Shiatsu on lempeään kosketukseen, venytykseen sekä akupisteiden ja energiakanavien painallukseen pohjautuva kokonaisvaltainen hoitomuoto, joka tukee ja vahvistaa kehon luontaista kykyä parantaa ja tasapainottaa itsensä. Säännöllisenä hoitona se vähentää stressiä sekä ylläpitää terveyttä ja hyvinvointia sekä ennaltaehkäisevästi että kuntouttavasti. Yksittäinenkin hoito vaikuttaa syvästi rentouttavasti.

Shiatsu on lähtöisin Japanista ja pohjautuu kiinalaiseen lääketieteeseen. Shiatsussa hoitaja käsittelee asiakkaan kehon meridiaanikanavia päästä varpaisiin. Hoito tehdään pääosin vaatteiden päältä asiakkaan maatessa patjalla lattialla.

Tutustu Hiljamerian hoitovalikoimaan.

Näin valmistaudut hoitoon.

Sopiiko shiatsu kaikille?

Periaatteessa kyllä, mutta hoitoa ei voi tehdä, jos:

  • sairastat syöpää (varoaika parantumisen jälkeen 2 v)
  • olet juuri ollut leikkauksessa (laajuudesta riippuen varoaika 1 kk – 1 v)
  • sinulla on vakavia sydän- tai verisuonisairauksia tai aivoverenkierron häiriöitä
  • sinulla on aktiivinen reuma tai kihti
  • sinulla on hengitysteitse tai ihokontaktissa tarttuva tauti
  • sinulla on vahva psyykenlääkitys tai olet päihtynyt
  • olet kuumeessa tai sinulla on parhaillaan tilapäinen lääkitys (esim. kipulääkkeet, antibioottikuuri)
  • sinut on juuri rokotettu (varoaika 2 vkoa tai kunnes mahdolliset oireet ovat ohi)
  • lääkäri on kieltänyt hieronnan.

Raskaus ei ole este hoidolle, mutta hoitajan on ehdottomasti syytä tietää siitä.

Ennen ensimmäistä hoitoa pyydän sinua täyttämään luottamuksellisen terveyskyselyn ja käymme sen yhdessä läpi, jotta hoitokokemus olisi turvallinen ja mahdollisimman miellyttävä sinulle. Jos olet epävarma hoidon sopivuudesta, voit aina olla yhteydessä minuun jo etukäteen.

Akupainanta ja kuivakuppaus

Shiatsuhoitoa voidaan tehostaa akupainannalla tai kuivakuppauksella.

Akupainanta on akupunktiopisteisiin kohdistuvaa voimakasta käsittelyä, joka laukaisee tehokkaasti lihasjännitystä. Samalla energia pääsee virtaamaan vapaasti elimistössä. Akupainannassa ei käytetä neuloja, vaan akupisteitä hierotaan tai painellaan sormin. 

Akupainannalla voidaan helpottaa monia kipu- ja yliherkkyystiloja, kuten migreeniä tai päänsärkyjä, alaselkä- ja issiaskipuja, polven ja nilkan kipuja, niska- ja hartiasärkyjä sekä olkavarren ja käden kiputiloja. 

Kuivakuppaus on ikivanha kiinalainen hoitomuoto, joka vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja nestekiertoa, vahvistaa immuunijärjestelmää sekä rentouttaa lihaksia ja mieltä. Se sopii esimerkiksi niska-hartiaseudun kireyden poistamiseen, kipeytyneeseen selkään ja iskiasvaivoihin. Se on myös oiva apu liikunnasta palautumiseen ja lihashuoltoon. 

Kuivakuppaus perustuu alipaineeseen; verta tässä menetelmässä ei vuodateta. Mustelmaherkät voivat saada ihonalaisia verenpurkaumia, mutta ne paranevat alle viikossa. Kuppeja voidaan käyttää paikallisesti tai liu’uttaa öljytyllä iholla.